Termékek Menü

10+1 Tipp kezdő süthető gyurmásoknak - Süthető gyurma használati útmutató

Most minden fontosat megtudhatsz a süthető gyurma használatáról!

10+1 Tipp kezdő süthető gyurmásoknak
Süthető gyurma használati útmutató

A süthető gyurma egy nagyon sokrétű alapanyag kezdőknek és professzionális alkotóknak egyaránt. Igazán kihívásokkal teli és komplex alapanyag azoknak, akik szeretik feszegetni a határokat. Ugyanakkor kezdők is gyorsan elérhetnek vele sikerélményeket. Különösen igaz ez, ha az alábbi 10+1 tippet megfogadják!

Ez a cikk egy részletes összefoglaló a süthető gyurma használatáról.

10+1 Tipp kezdő süthető gyurmásoknak - Összefoglaló

 1. A süthető gyurmát nem kötelező lakkozni vagy egyéb extra bevonattal ellátni. (Több módja van a hőkezelt gyurma fényessé tételének.)
 2. Megmentheted és felhasználhatod a kemény, morzsálódó gyurmát.
 3. A megfelelő hőkezelés kiemelten fontos.
 4. A süthető gyurmát lehet festeni.
 5. A süthető gyurma nem mérgező.
 6. A különböző márkák különböző tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Válaszd a célodnak megfelelőt!
 7. A helytelen tárolás nem tesz jót a süthető gyurmának.
 8. Más alapanyagokkal is kombinálható.
 9. Drága eszközök nélkül is lehet süthető gyurmából alkotni.
 10. Legtöbb anyaggal együtt hőkezelhető.

1. Nem kötelező lakkozni!

A süthető gyurma hőkezelés után egy kemény, vízálló műanyag, alapvetően nincs szüksége plusz védelemre.Valójában a hőkezelt süthető gyurma önmagában tovább fog ellenállni az időjárásnak, víznek, mint a rákent lakk ami idővel repedezni kezd.
Sőt a lakkok igen sok fejfájást tudnak okozni, mert később ragadóssá, opálossá válhatnak.
Felkenéskor meglátszódhat az ecset nyoma, száradás közben apró szöszök kerülhetnek bele.
Csak akkor használd, ha feltétlenül szükséges és korábban már tesztelted.

Fimo gyurmákhoz a Fimo saját márkás lakkjai megfelelőek!

Gyurmát fényessé teheted polírozással is. Ehhez használj egyre finomabb csiszolópapírt, majd a végső csillogását filckorongos polírozással érheted el. Ehhez használj műanyaghoz való polírpasztát.

2. A süthető gyurmám kemény és töredezik!

(forrás)

A süthető gyurma idővel megkeményedik. Habár nehezebb elkezdeni vele dolgozni mint egy puha gyurmával, mégis megéri a fáradtságot, hiszen ki akarja kidobni az egyébként teljesen jó gyurmát?

Ha a süthető gyurmát egy kicsit felmelegíted, megpuhulhat annyira hogy gyúrható legyen. Ehhez tedd a süthető gyurmát egy zacskóba és dugd a zsebedbe 30 percre. :) Próbáld ki, hiszen semmi extra erőfeszítéssel nem jár!
Ha esetleg nincs zsebe a szoknyádnak/nadrágodnak, a bezacskózott süthető gyurmát tedd egy tálka csapmeleg vízbe.

A süthető gyurma puhításának alapvető módja a fizikai erő alkalmazása. Igazi feszültség levezető! :)
Szeleteld fel vékonyan, kicsi átfedéssel fektesd egymás mellé a szeleteket, gyurma nyújtó rúddal szaladj át rajta párszor majd többször tekerd át a gyurma nyújtó gépen. Ha nincs ilyen géped, akkor használj süthető gyurma nyújtó rudat és kézi erővel nyújtsd a gyurmát
Ezután hajtsd félbe a gyurma lapot, majd nyújtsd ki a korábbi vastagságára. Ezt ismételd mindaddig, amíg a gyurma kellően puha nem lesz.

Ha a fenti módszerek önmagukban nem működnek, a süthető gyurmát ásványi olaj hozzáadásával is megpuhíthatod. (ásványi olaj meghatározása)

Sok gyurmás a Fimo gyurmapuhítójára (Fimo Mix Quick),vagy egy kis mennyiség nagyon puha áttetsző süthető gyurmára esküszik.

3. Jól hőkezeltem a süthető gyurmát?

Ha ebből a cikkből csak egy tanácsot fogadsz meg, akkor az ez legyen!
A süthető gyurmát megfelelően kell hőkezelni ahhoz, hogy a kész alkotás erős, ellenálló és szép legyen. A kevés/túl alacsony hőfokon történő hőkezelés törékennyé teheti, míg a túl magas hőfokon hőkezelt gyurma elszíneződhet.
Ok, de honnan tudom hogy megfelelő hőfokon sütöm a gyurmát?
A megoldás roppant egyszerű! Sütő hőmérő! Igen, még a digitális kijelzőjű sütőket is ellenőrizd egy külön sütőhőmérővel.

(sütőhőmérő)

A sütődet mindig a süthető gyurma gyártója által megadott hőfokra állítsd be. A sütőt melegítsd elő. Az alkotásodat legalább a gyártó által javasolt ideig süsd. Professzionális gyurmások szerint kifejezetten jót tesz a gyurmának a hosszabb hőkezelés (a kész alkotás erősebb, ellenállóbb lesz).

Főleg nagyobb tárgyak sütésénél, vagy kis méretű sütő használatakor fontos, hogy az alkotásodnak plusz védelmet adj. Mit értek ez alatt? A nagyobb tárgyak teteje közelebb van a hőforráshoz, ezért több hőt kap, megéghet. Ezért érdemes őket sátorban sütni. A sátor készülhet háztartási alumíniumfóliából, vagy eldobható alutálcából/alutepsiből. Ezeket persze sokszor használhatod, nem csak egyszer, mint étel készítésekor. :)

(forrás)

Ha két eldobható alutálcát használsz, irodai csipesszel tudod őket egymáshoz rögzíteni, hogy biztosan ne mozduljon el a felső tálca.

(forrás)

4. Festhetem a süthető gyurmát?

Igen! A hőkezelt süthető gyurma festhető
De soha ne használj körömlakkot festésre, vagy lakkozásra! A körömlakkban lévő vegyszerek idővel ragadóssá teszik a süthető gyurmát.

A legtöbb akrilfesték jól működik a süthető gyurmán, bár némelyik ragadós maradhat. Szóval tesztelj, tesztelj, tesztelj, mielőtt élesben használod!

5. A süthető gyurma mérgező?

A nagy süthető gyurma márkák többször átestek ilyen jellegű vizsgálatokon és egyértelmű, hogy normál használat mellett teljesen biztonságosak.
Megérinteni, dolgozni vele, hőkezelésnek alávetni biztonságos.
Nem étel, tehát egyértelmű hogy nem szabad megenni. :) És nem a legmegfelelőbb anyag olyan tárgyakat készíteni, amik később étellel érintkeznek (pl. tál).

Legyenek eszközeid, amiket csak a süthető gyurmával használsz, a kezedet használat után mindig mosd meg és ne egyél miközben a süthető gyurmával dolgozol.

Egy dologra viszont nagyon figyelj! Ha a süthető gyurma megég mert túl magas hőfoknak tetted ki, azonnal kapcsold le a sütőt, nyisd ki az ablakokat és menj ki abból a helyiségből, amíg teljesen ki nem szellőzik.

6. Melyik márkát válasszam?

Bármelyik nagy márkát! Mind alkalmas ékszerkészítésre, hogy kinek melyik lesz a kedvence, szubjektív választás. A Csinálj Ékszert! webáruházban Fimo süthető gyurmákat találsz. >>> Süthető gyurma

7. A süthető gyurma tárolása

A süthető gyurma tárolásakor nagyon fontos, hogy ne legyen közvetlen hőnek kitéve, amitől véglegesen kikeményedhet. Pl. radiátor, hősugárzó, napos ablak stb.

Fontos hogy tárolás közben ne rakódjon rá por, ne kerüljenek bele szöszök, ne ragadjon bele állatszőr. Zárt tárolásra a legegyszerűbb a simítózáras tasak.
Ezen kívül tarthatod osztott tárolódobozokban is. Arra figyelj, hogy polipropilén műanyag legyen.
Ha a doboz alján PP és 05 jelölés látható, az biztosan polipropilénből készült.

Mindenféleképpen kerüld a 6-os jelölésű, polisztirol dobozokat. A süthető gyurmában lévő anyagokkal reakcióba lép. Ezeket a jelölésen kívül onnan ismered meg hogy törékenyek, vagy habosítottak mint az elviteles étel dobozok, csomagoláskor térkitöltőnek használt kukacok.

8. Milyen eszközökre lesz szükségem?

(forrás)

A kísértés nagy, hogy az ember azonnal felvásároljon mindent amit csak talál süthető gyurmaékszerek készítéséhez.
Azonban ez teljesen felesleges! Először ismerkedj meg az alapanyaggal és ha úgy döntesz hosszútávú barátságban lesztek, csak akkor kezdj el komolyabb eszközökbe befektetni.
Az alábbi, háztartásban fellelhető dolgok elegendőek lesznek ahhoz, hogy elkezd az első süthető gyurma projektedet:

 • sniccer/tapétavágó kés (gyurma szeleteléséhez)
 • vastag varrótű vagy fogpiszkáló (textúra készítéséhez, apró elemek felhelyezéséhez, lyuk készítéséhez)
 • sima műanyag rúd nyújtáshoz
 • csempe vagy vastag üveglap (pl.régi hűtő üvegpolca), munkafelületnek
 • eldobható alutálca vagy alutepsi (alkotások hőkezeléséhez)
 • irodai csipesz (alutálcák összefogatására)
 • sütő
 • egyszerű sütikiszúrók (kinyújtott süthető gyurma szaggatására)
 • papírtörlő
 • popsitörlő kendő (a munkafelület tisztítására)
 • papírlap (ráteheted a munkafelületre, így megspórolod a törölgetést ha ezen dolgozol.)
 • simítózáras tasak (tároláshoz)
 • búza vagy kukoricakeményítő (gömbölyű tárgyak hőkezelésekor ebbe állítva a tárgyat, nem fog elgurulni és nem lesz rajta sima felület ahol érintkezne a tálcával)

Fontos! Ezek közül nem lesz szükséged mindegyikre azonnal! Egy munkalappal, törlőkendővel, sniccerrel, fogpiszkálóval már el tudsz kezdeni süthető gyurmázni.

Süthető gyurmából elsőre elég alapszíneket vásárolni: kék, piros, sárga, fehér, fekete. Ezeket egymással keverve további színekhez juthatsz. Ha különlegesebb színeket szeretnél, akkor válaszd az Effect megjelelölésű gyurmákat, de azokból is elég lesz 3-4 darab kezdésnek.

9. Mivel kombinálhatom a süthető gyurmát?

A süthető gyurma jól kombinálható más kreatív alapanyagokkal, valószínűleg a legtöbbel, amit már egyébként is tartasz otthon. :)
Süthető gyurmához használhatsz metál és sima pigment porokat, színes krétákat, fémes fóliákat, akril festékeket, alkoholos tintákat (akár filctoll formában is), pecséteket, kiszúrókat, mintalyukasztókat (papírvékony hőkezelt süthető gyurmához), csillámokat, színes ceruzákat, szilikon formákat, epoxigyantát stb.

10. Mit süthetek együtt a gyurmával?

A legtöbb tárgynak, alapanyagnak nem okoz problémát a 100-130 fokon való sütés.
Pl. a süthető gyurmába szúrt fém akasztót/szerelőpálcát nyugodtan hőkezelheted a gyurmával együtt. Ugyanígy hőkezelheted a süthető gyurmát fém medál alapban vagy szilikon formában.

 

+1 Hogy kezdjek neki?

Amikor egy új alapanyaghoz először nyúlunk, mindig tele vagyunk félelemmel. Ez teljesen természetes.
Az egyetlen megoldás, ha elkezdjük használni. Első alkalommal egyszerű projekteket készíts, kevés alapanyaggal és minimális eszköz igénnyel. Ebből már elég tapasztalatot és bátorságot tudsz majd meríteni az újabb és újabb technikák kipróbálásához.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: okosblog
blog comments powered by Disqus