Termékek Menü

7 Tippp hogyan használd a betongyurmát

Mi a szösz az a betongyurma? Avagy 7 tipp a betongyurma használatára!

A betongyurma egy új, kreatív alapanyag. Miben más mint az ékszerbeton? Nagyon sokban! A betongyurma használatához nincs szükség öntőformára, a formázás nagy részét kézzel kell elvégezni.

Már a csomag kibontásakor meglepetésben lehet részünk, mivel nem csak egyszerű port találunk a zacskóban. Jobban szemügyre véve látszik, apró szálak merednek belőle kifele. Feltételezhetően ennek a furcsa összetevőnek köszönhető, ha a keverési arányt pontosan betartjuk, kézzel formázható állagú lesz a betongyurma. Összekeverés után a "szőrök" már nem láthatóak, a betongyurmával való munkát nem zavarják.

A szőrös por!

6+1 Tipp a betongyurma használatához!

1. Kesztyűben formázni ugyan nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Aprólékos munkát ne tervezz, mert az nem fog sikerülni. De amorf, absztrakt formákat igen könnyű belőle létrehozni. :) Természetesen golyóval is nyugodtan próbálkozhatsz! Egy kis gyakorlás után már magabiztosan fogod alakítani kedved szerint.


Csakis kesztyűben!

2. Formázására a kezeden kívül használhatsz kiszúrókat is. Ezek legyenek legalább 2-3 cm nagyságúak, ennél kisebbekkel nem lehet használni a betongyurmát. Kiszúrás előtt nyújtsd vagy lapogasd vékonyra és simára.

3. Betongyurmával való munka során érdemes valamilyen alátétet használni, ezzel véded a munkafelületedet is. Ez lehet szilikon lap, szilikonos sütőpapír, üveglap vagy más sima, lapos felületű tárgy ami könnyen tisztítható vagy használat után eldobható.

4. Kis méretű tárgyaknál a száradási idő kb. 24 óra. Fontos azonban szem előtt tartani a beton alapvető száradási tulajdonságait. Ha volt már részed családi betonozásban, akkor nem kell különösebben részleteznem, mire kell figyelned. Ha ilyen élményed még nem volt, a következőket kell tudnod. A betont száradás közben folyamatosan nedvesíteni kell. Tudom ez hülyén hangzik, de így van. Szórófejes flakonnal 1-2 alkalommal spricceld meg, ezzel elősegíted hogy a teljes száradás  után ellenálló és kemény legyen.

4. Száradás közben a betongyurmát ne érje közvetlen hőhatás (napsütés, radiátor) és lehetőleg hűvös (de ne fagyos) helyen szárítsd.

5. A betongyurma bekeverés után maximum egy óráig formázható, érdemes mindig csak kis mennyiséget előkészíteni.


Betongyurma bekeverés után

6. A keverési arányt mindig pontosan tartsd be! Ha nem teszed, a beton száradás után morzsalékos lehet.

7. Nem csak önálló formákat alkothatsz belőle, kombinálhatod fém alkatrészekkel (medál alap, fülbevaló alap).


Betongyurma fém alapban, mini kiszúrókkal mintázva.

Mivel nem csak a nevében beton, hanem valóban cementet tartalmaz, így nagyon fontos hogy használatakor betartsuk a biztonsági előírásokat.

  • FIGYELEM! Irritálhatja a légutakat. Erősen szemirritáló hatású! Bőrirritáló hatású, allergiás reakciót okozhat.
  • Gyermekek kezébe ne kerüljön!
  • A munka során viseljünk védőkesztyűt, védőruházatot, óvjuk a szemünket és az arcunk bőrét.
  • Ha bőrre kerül, bő vízzel alaposan mossuk le. Ha szembe kerül, akkor óvatosan bő vízzel néhány peren át öblítsük ki. A kontaktlencsét vegyük ki. Kerüljük a por belélegzését.

A képekért, információkért köszönet a Memelye.hu-nak. Memelye Betongyurma cikkét ide kattintva olvashatod el.

Tartalomhoz tartozó címkék: csi-kos okosblog
blog comments powered by Disqus