Termékek Menü

CSI-KOS Ékszeralkatrészek Kapcsok

Kapcsok

mert kapcsolódni jó

 
A kapcsok olyan alkatrészek, melyeket a nyakláncok, karkötők végére erősíthetsz a biztonságos zárás érdekében. Rengeteg féle kapocs létezik a legegyszerűbbtől az egészen díszesekig. Sokfélét megtalálsz boltunkban.
A kapcsok tulajdonképpen nem csak arra valók, hogy az ékszer biztonságos viselését lehetővé tegyék, de egyben külön díszként is funkcionálhatnak, amennyiben szépen kidolgozott darabot használsz. Az egyszerűbb darabokat inkább a díszesebb, bonyolultabb ékszerek lezárására, míg a bonyolultabbakat az egyszerű ékszerek végére ajánljuk. Ha drága gyöngyöket használsz, különösen ügyelj a kapocs minőségére, nehogy egy gyenge kapocs miatt veszítsd el a kész darabot.
Néhány kapocs biztonságosabb, néhány egyszerűen nyitható, míg mások nyitásához gyakorlat szükséges. Lejjebb olvashatsz a különféle kapocs típusokról.

Házas kapocs
A házas kapocs két darabból áll. Az egyik a tulajdonképpeni ház, aminek egyik felén karika, míg másik felén egy lyuk található. A kapocs másik oldala egy nyelv, amit a házon lévő lyukba lehet csúsztatni, de csak annyira, hogy egy kis rész mindig kilógjon. Ezt összenyomva lehet a kapcsot kinyitni, azaz a nyelvet kihúzni a házból.

Kampós és szemes kapcsok
Egyszerű fajta kapocs a kampós és szemes kapocs. Ezt akár saját magad is elkészítheted drótból. Ez a kapocs egy egyszerű kampós részből és egy karikából, azaz szemes részből áll. A képen egy 8 alakú szemes részt látsz, ebből rájöhettél, hogy a szemes rész valójában nemcsak karika, hanem bármilyen forma lehet, amibe a kampós rész beleakasztható. A kapcsok ezen fajtája lehet nagyon egyszerű (mint a képen), de lehet részlet gazdag is. Egy és többsoros ékszerhez egyaránt használható. Leginkább súlyos ékszerekhez való, mivel a gravitáció segít abban, hogy a kapocs ne tudjon kinyílni.

Delfin kapocs
Nagyon biztonságos kapocs fajta, így ha nehéz ékszered van, ez a kapocs jó választás. Belsejében apró rugó van, ami segít a nyelvet mindig alap pozícióba állítani, azaz a kapcsot zárva tartani. A kapcsot egy szerelőkarikához, vagy az ékszer végén lévő lánchoz tudod kapcsolni. Rengeteg féle méretben és bevonattal gyártják, sőt manapság már lehet találkozni igazán vicces vagy elegánsabb külleműekkel is, mint pl. szív.

Mágneses kapocs
A mágneses kapcsok relatíve új fajták a kapcsok világában. Könnyű be és kikapcsolni, hiszen mindez csak egy mozdulat. Nagy segítség az idősebb korosztálynak, akik az apró füles kapcsokkal már segítség nélkül nem boldogulnak.
Terhes nők és pacemakerrel élők nem hordjanak mágneses kapcsot. A benne lévő erős mágnes miatt távol kell tartani, monitortól, pendrivetól és minden olyan eszköztől, amire káros hatással lehet a mágneses mező.

Bővebben olvashatsz a T kapcsokról ha ide kattintasz!

S kapocs
Vitathatatlanul ez volt a legnépszerűbb kapocs fajta, mielőtt kifejlesztették volna azokat, amiket ma használunk. Megjelenésében lehet nagyon egyszerű és nagyon díszes is.
Könnyen elkészíthető egy fogó és erős drót segítségével. Ez a kapocs már a régmúlt idők óta velünk van és biztos vagyok benne, hogy mindig is használni fogjuk. Egyszerű az ékszerhez erősíteni és egyszerű bánni vele annak is, aki az ékszert viseli. Lehet mindkét oldala, vagy csak az egyik nyitott.

Rugós kapocs
A rugós kapocs működési elve, mint a neve is mutatja, egy rugón alapszik, ami a kapocs belsejében van. Ez segít a kapocs nyelvét biztonságosan zárva tartani. A kapcsot egy szerelőkarikához, vagy bármilyen hurkos elemhez lehet kapcsolni. Manapság már sokféle méretben, bevonattal, sőt formában is lehet vele találkozni.

T kapocs
Ez a fajta kapocs talán a legnépszerűbb az ékszerkészítők körében. Hihetetlen változatosságban gyártják. Egyben nagyon egyszerű a használatuk is. Ha ilyen kapcsot vásárolsz, mindig győződj meg róla, hogy a megfelelő hosszúságú T elemet vetted-e meg hozzá. Ha túl kicsi az átfedés a karika és a T rész között, akkor a kapocs könnyen szétcsúszhat. Nagyon jól mutat nyakláncokon, sőt egyre népszerűbbek azok a minták, ahol a kapocs a nyaklánc elején, középen helyezkedik el.

Bővebben olvashatsz a T kapcsokról ha ide kattintasz!

Cső kapcsok
Speciális záró mechanizmussal rendelkezik. A kapocs két csőből áll, az egyik hosszában hasított, míg a másik teljes. A kapocs a két cső egymásba csúsztatásával záródik. Kapható mágneses formában is, még biztonságosabbá téve ezzel viselését.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csi-kos