Termékek Menü

Így használd szilikon öntőformáidat műgyanta ékszer készítésére - Műgyanta öntés

Így használd szilikon öntőformáidat műgyanta ékszer készítésére

Milyen műgyanta ékszerek készítéséhez válassz szilikon öntőformát?

Műgyanta ékszerek készítésekor legelőször azt kell eldöntened, milyen ékszert szeretnél készíteni. Talán a legegyszerűbb módja a műgyanta felhasználásának, ha azt fém foglalatba öntöd, ezzel a módszerrel kihasználhatod a fém alapok szépségét plusz díszítőelemnek. Hátránya: a hátlapos foglalatok használatakor nem tudod elkerülni, hogy ékszerednek háttere legyen. Ez persze sokszor lehet előny és nem hátrány! A foglalatokba való műgyanta öntésről szóló cikkünket itt találod:
Epoxy műgyanta használata

Ha az a célod hogy műgyanta ékszereid önálló alkotások legyenek, maximum felfüggesztésükhöz szeretnél fém alkatrészt használni, válaszd szilikon öntőformáinkat! Szilikon öntőformában készült ékszereidben teljesen kihasználhatod a műgyanta átlátszóságát, változatos formákat hozhatsz létre.

Szeresd szilikon öntőformáidat!

Nem viccelünk, ha szeretnéd hogy sokáig hű társaid legyenek, szeretned kell őket és gondozni.

  1. Vásárlás után szilikon öntőformáidat mindig tisztítsd meg! Ez egy egyszerű tiszta  vizes lemosást jelent. Csepegtesd le és várd meg míg teljesen megszáradnak.
  2. Szilikon öntőformáidat tárold lapos, fedeles dobozban. A szilikon formákat ne tedd egymásra, nehogy eldeformálódjanak!
  3. Használat után mosd át szappanos vízzel, hogy az esetlegesen rátapadt gyanta darabokat, csillámport stb. eltávolítsd róla. Mielőtt visszateszed dobozába, várd meg míg teljesen megszárad.

Tippek szilikon öntőformába öntött műgyanta ékszer készítésére.

  1. Viselj kesztyűt műgyanta használatakor! Nem csak a bőrödet véded vele, de elkerülheted hogy ujjlenyomatok kerüljenek öntőformád belsejébe. Miért fontos ez? Ujjlenyomatoddal vékony zsírréteg is kerül a formába, amihez apró porszemcsék ragadhatnak. A szennyezett formába öntött műgyanta felülete nem lesz tökéletes!
  2. Szilikon öntőformádat tisztítsd meg öntés előtt!
  3. Használj formaleválasztó folyadékot! Öntés előtt vékonyan kend be vele a forma belső oldalát, majd várd meg míg teljesen megszárad.
  4. Figyelmesen helyezd el öntőformádat! Mindig legyen vízszintben (kivéve ha a forma másképp nem kívánja, pl. egyes gyűrű öntőformák)! Ha nem vagy biztos benne vízszintes-e az asztallapod, használj vízmértéket.
  5. Ne töltsd túl a szilikon öntőformát! Ezzel elkerülheted a felesleges csiszolást. Ne feledd, újabb réteget mindig tudsz önteni és sokkal egyszerűbb mint csiszolni! További réteg öntését érdemes akkor megtenni mikor az előző réteg még gél állagú, nem kötött meg teljesen. Fontos, hogy ugyanazt a műgyanta márkát használd!
  6. A megkötött műgyantát mindig a lehető legkíméletesebben vedd ki a szilikon öntőformából. Első lépésként finoman nyomd meg a szilikon öntőforma két oldalát, majd csepegtess egy kis folyékony szappanos vizet a megkötött műgyanta és a szilikon öntőforma közötti résbe. Ezzel az apró trükkel a hosszú öntőformákból is kiszedheted a megkötött műgyantát, a szilikon öntőforma károsodása nélkül.

Ha kezdő vagy műgyanta ékszerek készítésében, feltétlenül olvasd el alábbi írásunkat, ahol részletesen leírtuk a műgyanta használatával kapcsolatos általános tudnivalókat:
Epoxy műgyanta használata

Olvasd el további műgyanta öntéssel kapcsolatos cikkeinket:
Kattints ide! >>> Műgyanta öntés

Tartalomhoz tartozó címkék: csi-kos okosblog
blog comments powered by Disqus