Termékek Menü

Tippek hosszú szilikon medál műgyanta öntőformák használatához - Műgyanta öntés

Tippek hosszú szilikon medál műgyanta öntőformák használatához

Műgyanta öntés hosszú szilikon medál öntőformákba egy kicsit trükkös. Mi most megmutatjuk neked ezeket a kihagyhatatlan trükköket! Olvasd végig és alkalmazd őket hogy olyan műgyanta ékszereket készíthess, mint a profik!

Hosszú medál szilikon öntőformák fixen tartása öntés és kötés alatt

Hosszú műgyanta öntőformák használatakor a legelső probléma amivel szembesülünk: hogyan tartsuk egyenesen állva az öntőformát? Mégpedig kellő biztonsággal, nehogy felboruljon. Próbálkozhatsz csipesszel megfogatni, könyvekkel kitámasztani stb. De van egy roppant egyszerű megoldás!

Kis tálkába szórj apró magvakat, macska almot vagy más apró szemű tárgyat. A képen mi rizst használtunk. Ez kellő stabilitást biztosított hosszú öntőformáinknak a műgyanta öntéséhez és annak kötési ideje alatt is.

Akasztók behelyezése műgyanta öntésekor

Lyuk nélküli öntőformák használatakor kulcskérdés: hogyan fogjuk a medált felfüggeszteni? Hosszú medál öntőformáink felfüggesztéséhez több módszert is választhatsz.

  • A medál öntőformából való kivétele után lyukat fúrsz bele és abba rögzíted az akasztót.
  • Miután kivetted az öntőformából, teljesen átfúrod a medált, a lyukon fűzőszálat vagy láncot vezetsz át és így függeszted fel.
  • Az akasztót kb. a kötési idő felénél, felülről helyezed bele a műgyantába, ami így biztonságosan rögzül.

Ha az utolsó megoldást választod, az akasztón lévő hurkon vezess át egy drótot, fogpiszkálót vagy más vékony tárgyat. A képen láthatod, mi egy gombostűt használtunk mert éppen az volt kéznél. :) A keresztbe átvezetett gombostű akadályozta meg, hogy az akasztó a gyantába süllyedjen kötés közben.

A medál elkészítésekor mi csavaros akasztót használtunk. Ezt helyettesítheted szerelőpálcával vagy hurkosra hajlított dróttal is.

Megkötött műgyanta eltávolítása hosszú szilikon öntőformából, annak károsodása nélkül

A hosszú szilikon öntőformákból kivenni a megkötött gyanta medált bizony nem egyszerű feladat. Van azonban egy trükk, amivel könnyebbé teheted! Ehhez nincs másra szükséged, mint egy kis folyékony szappanos vízre!

Az öntőformát fogd két ujjad közé és finoman nyomkodd végig az aljától a tetejéig. Mikor a tetejéhez értél, az így keletkezett résbe csepegtess egy kis folyékony szappanos vizet.

Ezután az öntőforma alját támaszd neki az asztallapnak, majd felülről két ujjal nyomd lefele. A műgyanta medál felül kicsusszan, így már meg tudod fogni és kihúzni az öntőformából.

Szeretnéd ha medálod teteje egyenes lenne? Itt a megoldás!

Szilikon öntőformákba való öntéskor a megkötött gyanta teteje konkáv lesz, azaz befele lejt. Ha ez téged zavar és szeretnéd szintbe hozni, arra is tudunk megoldást! Nem kell mást tenned, mint egy újabb réteg műgyantát öntesz a szilikon formából kivett medál tetejére. A medál fixen tartásához használd a cikkünkben korábban már bemutatott megoldást. Légy nagyon óvatos, a gyantát cseppenként vidd fel, nehogy a medál oldalára folyjon. Segítségedre lehet ebben egy fogpiszkáló vagy pipetta.

Szilikon öntőformák használatához további hasznos tippeket olvashatsz ha az alábbi linkre kattintasz:
Így használd szilikon öntőformáidat műgyanta ékszer készítésére - Műgyanta öntés

Szeretnél még többet megtudni a műgyanta ékszerek készítéséről? Itt megtalálod az össze műgyanta öntésről szóló cikkünket:
Műgyanta öntés

Tartalomhoz tartozó címkék: csi-kos okosblog
blog comments powered by Disqus