Termékek Menü

CSI-KOS Műgyanta Epoxy műgyanta használata I.

Epoxy Műgyanta használata I.

Sokan félnek a műgyanta használatától és nem alaptalanul. Veszélyes anyag és eszerint is kell vele bánni. Mindig olvasd el és tartsd be a biztonsági előírásokat! Ámde az ékszerkészítés eddigi ismeretlen távlatait nyithatja meg előtted, ha hajlandó vagy új technikákat tanulni. Az a jó benne, hogy a műgyantából készült ékszeralkatrészt kombinálhatod az általad kedvelt alapanyagokkal, technikákkal. De ne szaladjunk ennyire előre, először is beszéljünk arról, hogyan kell a műgyantát előkészíteni az öntésre.

A két komponensű epoxy műgyantát a használati utasításnak megfelelően kell bekeverni. Ez általában 1:1 vagy 1:2 arány ékszer műgyantáknál. A használati utasítások általában térfogat szerinti mérést ajánlanak, azaz egy-egy mérőpohárba kell kitölteni a két komponenst, majd elegyíteni. Ennél azonban sokkal egyszerűbb megoldás, ha súly szerint méred ki! Így csak egy edényre lesz szükséged, hiszen ugyanabba méred ki és kevered össze a műgyantát. A pontos méréshez grammos beosztású mérleget használj. Edénynek megfelelő egy eldobható műanyag pohár, úgysem tudod kitakarítani használat után.
A műgyantát ne próbáld meg vízzel lemosni! A műgyantával szennyezett felületről először papírtörlővel töröld fel a folyadék nagy részét, ezután acetonos lemosóval tudod azt megtisztítani.

 

A műgyanta két komponensét nagyon alaposan ki kell keverni. Keveréshez használhatsz eldobható műanyag kanalat vagy fapálcikát. Figyelj oda, hogy az edény minden részére sokszor visszatérj és nagyon-nagyon alaposan keverd akár 2-3 percig is. A gyanta valószínűleg fel fog buborékosodni, mert a keverés közben levegőt juttatsz bele, de ne aggódj el fognak tűnni. Várj egy kicsit, míg a gyanta elkezd sűrűsödni, a buborékok pedig teljesen feljönnek a tetejére, illetve nagy részük el is tűnik.

Hogyan használhatod fel a műgyantát? Itt jönnek képbe az ékszeralkatrészek! A foglalatos medálok, gyűrűk, fülbevaló alapok tökéletesek műgyantás ékszerek készítésére. Nyugodtan választhatsz akár nagyon kis peremmagasságú foglalatot is. A műgyantát nagyon vékonyan is ki lehet önteni, csak egy kis gyakorlat kell hozzá.

Legegyszerűbb ha papíros medálokat készítesz legelőször. Ehhez mintás papírra vagy saját nyomtatású mintaívre lesz szükséged. A papírt vágd a foglalat méretére mintalyukasztóval, vagy körberajzolás után szabadkézzel. Vízbázisú ragasztóval rögzítsd a papírt a foglalatba, majd a tetejét is kend át jó vastagon ragasztóval, több rétegben. Várd meg míg az egyes rétegek megszáradnak, csak akkor kend rá a következőt! Teljes száradás után kezdheted el kiönteni gyantával, amit ugye feljebb már bekevertünk. :)

Ha vékony foglalatot használsz, akkor egy rétegben, ha vastagabbat, akkor inkább több rétegben öntsd a gyantát. Nagyon óvatosan és nagyon lassan! Ha nem vagy biztos a kezedben, félsz hogy megborul az edény és szétfolyatod a gyantát, inkább szinte csak csepegtesd a keverő pálcáddal, kanaladdal. Mivel a gyantád már kicsit sűrűbb mint eredetileg volt, a felületi feszültség szépen bent tartja a foglalatban és a tetejét ki tudod alakítani úgy, hogy domború legyen.

Előfordulhat, hogy az öntés után is marad buborék a műgyantában. A legkönnyebben nyílt lánggal tudod eltüntetni őket. Például használj konyhai gázgyújtót. Ha nyílt lángot használsz, mindig legyél nagyon óvatos! Vigyázva tedd a gyanta fölé, a melegtől kipattannak a buborékok. Vagy használhatsz hobbi hőlégfúvót nyílt láng helyett.

A gyanta keményedését több tényező is befolyásolhatja. Úgy mint a levegő, páratartalma, hőmérséklete. Ha a gyantád 1 nap múlva sem érintés kemény, rásegíthetsz a keményedésre ha egy kicsit felmelegített, majd kikapcsolt sütőbe teszed és ott hagyod amíg a sütő ki nem hűl.

Kísérletezz, próbálkozz, meglátod nem olyan bonyolult dolog!

Kedvet kaptál hozzá? Műgyantáinkat és eszközeinket ékszerkészítéshez itt találod:

 

Mentés
Tartalomhoz tartozó címkék: csi-kos