Termékek Menü

Verhetetlen tippek mintaíveink használatához! Így készthetsz hibátlan üveglencsés ékszert!

Ha még sosem készítettél üveglencsés ékszert és azt sem tudod, hogyan fogj neki, ha próbálkoztál már, de a végeredmény teljes vagy részleges katasztrófába torkollt ezt a cikket neked írtam!

Esetleg a te ékszereid tökéletesek, vagy legalábbis az esetek 90%-ában jól sikerülnek? Akkor is tarts velem, biztos vagyok benne hogy kapsz majd 1-2 hasznos tippet, sőt te is megoszthatod velünk ötleteidet!

A tökéletes üveglencsés ékszer mintaív nyomtatás titka!

 • A nyomtató kiválasztása. Otthoni nyomtatásra az esetek 90%-ában tintasugaras nyomtatót használunk. Ha olyan szerencsés vagy hogy színes lézernyomtatód van, akkor nagyon szerencsés vagy (és nagyon irigyellek!)
 • Tintasugaras nyomtatóknál arra figyelj, hogy tudjanak vastagabb (120-200) grammos papírra is nyomatni.
 • Személy szerint a Canon és az Epson márkájú nyomtatókat ajánlom, mert az általam próbált nyomatók közül ezzel a két márkával voltam eddig a legelégedettebb. Persze ez nem szentírás, használd azt a nyomtatót amire lehetőséged van, illetve amelyik a te személyes igényeidnek legjobban megfelel.
 • A nyomtató mellett fontos a papír is. Matt foto papírokkal értük el eddig a legjobb eredményeket. EZPrint és Rayfilm márkájúakat teszteltünk, mindkettőből forgalmaznak legalább 120 grammos vastagságút és matt kivitelűt. A4 méretű papírokat szerezz be, hiszen mintaíveink is A4 méretűre vannak szerkesztve!
 • Miután megvan a papír és a nyomtató is, nincs más hátra mint az előre, akarom mondani a nyomtatás! Nyisd meg a mintaívet. Most jön a legfontosabb titok! Mindig a Valós méretű nyomtatást válaszd! Így akkora méretűek lesznek a kinyomtatott minták, amekkoráknak azokat megszerkesztettem neked! A képek 300 dpi felbontásúak. Ha van rá lehetőség, a nyomtatás panelen állítsd be a legjobb minőségű nyomtatást.

Milyen ragasztót használjak üveglencsés ékszer készítésekor?

Sok-sok éve készítek üveglencsés ékszereket, rengeteg ragasztót kipróbáltam már. Nekem legjobban a Rayher ékszerragasztó vált be. Még sosem csalódtam benne, mert erős, áttetszőre szárad és könnyű vele dolgozni.
Azt azonban el kell mondanom, hogy csodarecept, mindenkinek működő formula sajnos nincs. Mivel más-más papírt, nyomtatót, tintát használunk, az eredmények is eltérhetnek. De még így is azt mondom, a legtöbb embernek ez az ékszerragasztó hozta a legjobb eredményeket!

 • Üveglencsés ékszer készítésekor első lépésként az üveget ragasztom a mintás papírhoz. Ehhez egy kis ékszerragasztót teszek a minta közepére, majd felülről finoman rányomom az üveglencsét. A nyomástól a ragasztó szétterül, az alatta lévő légbuborékok „kiszaladnak” a szélére.
 • Azonban vigyázz ezután a lépés után! Tudod mi a legnagyobb ellenségünk üveglencsés ékszer készítésekor? A levegő! Nem is gondoltad volna, ugye? Pedig bizony a levegő az. Nincs is annál bosszantóbb, mint mikor levegő kerül a lencse alá, fényes foltokat hozva létre a mintán.
 • Elárulom, hogyan tudod ezt elkerülni! Súlyozással! Tegyél nehezéket a papírhoz ragasztott lencsére, vagy pillanatszorítóval, nagy csipesszel fogd össze a teljes száradásig.
 • Miután megszáradt, vékony ollóval vágd körbe a papírt a lencse széle mentén. Nem kell teljesen tökéletesnek lennie, a foglalat úgyis el fogja takarni.
 • Körbevágás után máris ragaszthatod a kiválasztott foglalatba és kész is van az üveglencsés ékszered!

Kattints ide és olvasd el cikkemet, amit a ragasztókról írtam!
A nagy ragasztó Teszt

 

Hiper-szuper tipp üveglencsés ékszer készítéséhez!

Ingyenes mintaíveden fix méretűre, alakúra szerkesztett mintákat találsz.

De mi van akkor, ha neked más formájú, méretű foglalatod, üveglencséd van?

Pánikra semmi ok, van megoldás! A rendelkezésedre álló lencséket próbálgasd rá a mintaív mintáira, ne foglalkozz azzal, ha más a formája, mérete. Csak próbálgasd! Biztos vagyok benne hogy találsz olyan mintát ami megfelelő lesz az üveglencsédhez!
Például egy 30 mm-es kör mintát fel tudsz használni  30x20 és annál kisebb ovális lencsékhez, 25x25 mm-es és annál kisebb négyzetes lencsékhez, 30 mm-esnél kisebb kerek lencsékhez!
Ha a mintaív mintájánál nagyobb méretű, de azonos alakú lencséd van, akkor sincs gond! Csak tedd rá a lencsét, a minta körüli fehér szegély talán még dob is a minta szépségén.

Szóval csak próbálgass, kísérletezz! A mintaívet annyiszor nyomtatod ki, ahányszor csak akarod! Örökös alapanyagod van üveglencsés ékszer készítésére.

Csúnya lett az üveglencsém, mit tegyek?!

Bizony, bizony olykor előfordul hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogy azt az ember eltervezi. A legnagyobb hiba ilyenkor, hogy az ember hagyja a fenébe az egészet és feladja!

Ugye te nem esel ebbe a hibába!

Ha a minta ragasztása az üveglencsére nem sikerült tökéletesre, még nincs minden veszve!

 • Ha friss a ragasztás (max. 1-2 napos), tedd a lencsét egy pohár vízbe.
 • Várd meg amíg felpuhítja a papírt. Dörzsöld le a papírt a lencse hátoldaláról.
 • Dörzsöld le a papírt az üveglencsével.
 • Az esetlegesen rajta maradt ragasztó eltávolításában segítségedre lehet az acetonos körömlakklemosó.
 • Ha a ragasztás már több mint 2 napos, akkor acetonos körömlakklemosóba áztasd be az üveglencsét. Azt azonban vedd figyelembe, minél régebbi a ragasztás, annál nehezebb lesz a papír és a ragasztó eltávolítása!

Mi a tanulság? Soha ne add fel! Ha balul sült el valami, először próbáld kijavítani, az esetek 90%-ában ez sikerülni is fog!

Kérdésed van? Csatlakozz 5letelő facebook csoportunkhoz, ahol több mint ezer hozzád hasonló, kreatív tag vár rád!
5letelő facebook csoport

 

Kérd ingyenes mintaívedet!

* indicates required

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: okosblog
blog comments powered by Disqus